Single Blog Title

This is a single blog caption

Even voorstellen … Frans Zeulevoet

FC IJsselmonde start met een nieuwe rubriek op onze website. Wij willen u nader kennis laten maken met de vele vrijwilligers van FC IJsselmonde. Frans Zeulevoet, penningmeester van FC IJsselmonde, bijt het spits af.

Hoi Frans, vertel is wat over jezelf?

Ik ben dus Frans Zeulevoet. Als vrijwilliger ben ik penningmeester van FC IJsselmonde. Daarnaast ben ik veel te vinden op de club om allerlei vragen te beantwoorden. Soms kan ik dat zelf en soms verwijs ik mensen door naar de juiste vrijwilliger van FC IJsselmonde. Op een paar jaar na, ben ik altijd woonachtig geweest in Rotterdam Zuid. Sinds een jaar woon ik met veel plezier in de Hagenbuurt. Daarvoor in Kreekhuizen en Lombardijen. Geboren ben ik in Bloemhof. Ik voel me dan ook een echte “zuiderling” en zou niet meer aan de andere kant willen wonen. Na de middelbare school heb ik in Dordrecht op de HTS (tegenwoordig Technische Hogeschool) weg -en waterbouwkunde gestudeerd.
Dit jaar ben ik 45 jaar getrouwd met Trix. Trix komt bijna nooit op de club. Alleen voor de bingo. Wij hebben samen een dochter en een zoon. Mijn zoon Frank komt regelmatig op de club. FC IJsselmonde is eigenlijk mijn enige hobby. In het verleden ging ik nog weleens vissen, maar dat is alweer een aantal jaren geleden.

Wat doe / deed je in het dagelijks leven?

Dit jaar word ik 70 jaar. Vanaf mijn zestigste heb ik geen betaalde baan meer. Dat is echt heerlijk. Ik raad dan ook iedereen aan om, als het enigszins kan, op die leeftijd te stoppen met betaald werk. Na mijn studie heb ik mijn dienstplicht vervuld bij de Genie. Als dienstplichtige heb ik een opleiding gevolgd tot vaandrig in Vught. Mijn parate tijd heb ik vervuld in Seedorf in Duitsland. Uiteindelijk heb ik de rang van Kapitein mogen vervullen. Na mijn diensttijd heb ik eerst bij twee aannemingsbedrijven gewerkt. Daarna heb de rest van mijn werkzame leven bij een woningcorporatie gewerkt als manager techniek en regiomanager.

Hoe lang ben je al penningmeester/bestuurslid?

Sinds 1995 ben ik bestuurslid. Eerst als voorzitter bij Tediro, daarna als penningmeester bij Maasstad Tediro en FC IJsselmonde. Naast de “normale” werkzaamheden als voorzitter en penningmeester heb ik met andere bestuursleden tweemaal een fusie begeleid. Eerst de fusie van Tediro met Maasstad, daarna de fusie van Maasstad Tediro met Lombardijen en DHZ. Deze fusie zijn niet uit luxe ontstaan. Al jaren kunnen voetbalverenigingen nauwelijks hun hoofd boven water houden. De inkomsten uit contributies en kantineomzet waren niet genoeg om de vaste lasten te betalen. Je moet nagaan dat FC IJsselmonde meer dan € 100.000 aan vaste lasten moet betalen.

Wat houdt het in om penningmeester te zijn? 

Als penningmeester ben je als eerste verantwoordelijk voor de financiële situatie van FC IJsselmonde. In principe moet je ervoor zorgen dat de kosten en baten minimaal tegen elkaar afwegen. Liefst wil je elk jaar een overschot hebben, zodat je gelden kan reserveren voor de toekomst. Daarnaast komen er als penningmeester bij FC IJsselmonde meer zaken kijken. Maar dat is allemaal goed te doen. We hebben de financiële administratie uitbesteed. Ook de omzet en loonbelasting worden door externe bedrijven gedaan. Je bent wel dagelijks bezig met het boeken van de omzet, het betalen van facturen. Bij FC IJsselmonde verzorg ik ook de “administratie” van de bestuursvergadering.

Waarom doe je dit allemaal voor FC IJsselmonde? 

FC IJsselmonde is gewoon mijn club!! Ik heb nog gevoetbald bij Tediro. Daar was mijn hele familie lid van en die kwamen dan ook elke zaterdag en zondag naar de club. Ik zal dan ook nooit naar een andere club gaan. Ik zeg ook wel eens dat ik het belangrijker vond, dat FC IJsselmonde wint dan dat Feyenoord wint.

Hoe zie jij je toekomst bij de club?

Binnenkort word ik zeventig jaar en vervul ook al vijfentwintig jaar een bestuursfunctie bij FC IJsselmonde. Het is nodig dat er meer bestuursleden komen en ook dat deze aanmerkelijk jonger zijn. Ik denk dat FC IJsselmonde voldoende jonge mensen heeft die een bestuursfunctie kunnen vervullen. Waarom zij zich daarvoor niet beschikbaar stellen is de vraag. Ik vermoed dat het een soort van “koudwatervrees” is. Vragen die dan naar voren komen zijn dan: Kan ik het wel? Ben ik wel geschikt? Hoeveel tijd gaat er in zitten? Hoe kijken mijn vrienden van de club er tegenaan? Natuurlijk allemaal logische vragen. Maar als je FC IJsselmonde een warm hart toedraagt en je hebt capaciteiten? Praat dan eens met een van de huidige bestuursleden. Duidelijk is in ieder geval dat je collega bestuursleden je zullen helpen als bestuurslid.

Wil je tot slot nog iets toevoegen?

Ik ga er van uit dat FC IJsselmonde de eerstkomende 10 jaar een geweldige club zal blijven. Wel zullen we allemaal bestuursleden, commissieleden en leden de vinger aan de pols moeten houden. En signaleren waar verbeteringen voor het voortbestaan van FC IJsselmonde noodzakelijk zijn.